Αντιμετωπίστε

Παθήσεις κάτω άκρων

Μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε παθήσεις των ποδιών , ονύχων , δακτύλων, με εγγυημένες θεραπείες και με την βέλτιστη  μέθοδο.

Η ονυχομυκητίαση είναι μια μυκητιακή λοίμωξη των νυχιών που προκαλεί αποχρωματισμό, πάχυνση και αποκόλληση από το στρώμα των νυχιών. Η ονυχομυκητίαση εμφανίζεται στο 10% του γενικού πληθυσμού, στο 20% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών και στο 50% των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών. Προκαλείται από διάφορους οργανισμούς, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούνται από δερματόφυτα. Η ακριβής διάγνωση περιλαμβάνει φυσική και μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια. Η ιστολογική αξιολόγηση με τη χρήση περιοδικής χρώσης acid-Schiff αυξάνει την ευαισθησία για την ανίχνευση της λοίμωξης. Η θεραπεία αποσκοπεί στην εκρίζωση του αιτιολογικού οργανισμού και στην επιστροφή της φυσιολογικής εμφάνισης του νυχιού.

 

Η θεραπεία κατευθύνεται γενικά προς τη συμπτωματική βελτίωση των πιο ενοχλητικών εκδηλώσεων της νόσου

Το παλαμοπλαστικό κερατόδερμα και ο σχετιζόμενος με αυτό πόνος θεωρείται ότι είναι μία από τις πιο εξουθενωτικές πτυχές της νόσου. Η πίεση, το βάρος και το τραύμα είναι σημαντικοί συμπαράγοντες στην ανάπτυξη του κερατοδέρματος και οι προσπάθειες ανακατανομής και ελαχιστοποίησής τους είναι σημαντικές

Τα συμπτώματα και τα σημάδια του ενσφηνωμένου νυχιού περιλαμβάνουν ερυθρότητα, πόνο και πρήξιμο. Μερικές φορές μπορεί να υπάρχει μια καθαρή κιτρινωπή αποστράγγιση, ή αν μολυνθεί , αποστράγγιση πύου. Τα μικρά παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια κουτσαίματος προκειμένου να αποφύγουν την άσκηση πίεσης στο σημείο του ενσφηνωμένου νυχιού. Περιστασιακά, τα ενσφηνωμένα νύχια υποχωρούν χωρίς θεραπεία. Ένας ποδολόγος πρέπει να αντιμετωπίζει τα επώδυνα, επίμονα και επαναλαμβανόμενα ενσφηνωμένα νύχια. Εάν το ενσφηνωμένο νύχι υπάρχει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να σχηματιστεί ένας πολύ αγγειακός ιστός που ονομάζεται κοκκιώδης ιστός και αιμορραγεί εύκολα.

Το πόδι του αθλητή, επίσης γνωστό ως tinea pedis, είναι μια κοινή λοίμωξη των ποδιών που προκαλείται από μύκητες που ονομάζονται δερματόφυτα. Βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά μέρη σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα δερματόφυτα είναι ιδιαίτερα κοινά στα ζεστά, υγρά περιβάλλοντα των πισινών, των ντους, των αποδυτηρίων και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων, όπου οι άνθρωποι περπατούν με γυμνά πόδια. Μόλις τα δερματόφυτα μολύνουν το δέρμα ενός ποδιού, το ζεστό, υγρό περιβάλλον των ιδρωμένων κάλτσες και παπουτσιών τα ενθαρρύνει να αναπτυχθούν

Αφαίρεση Υπερκερατώσεων- Κάλων

Η υπερκεράτωση είναι μια δερματική πάθηση που εμφανίζεται όταν το δέρμα ενός ατόμου γίνεται παχύτερο από το συνηθισμένο σε ορισμένα σημεία.

Η κερατίνη είναι μια σκληρή, ινώδης πρωτεΐνη που βρίσκεται στα νύχια, τα μαλλιά και το δέρμα. Το σώμα μπορεί να παράγει επιπλέον κερατίνη ως αποτέλεσμα φλεγμονής, ως προστατευτική αντίδραση στην πίεση ή ως αποτέλεσμα μιας γενετικής κατάστασης.

Υπάρχουν πολλές μορφές υπερκεράτωσης, οι οποίες χωρίζονται σε δύο κύριους τύπους.
Ο ποδολόγος θα ξεκινήσει τη διάγνωση με τη διενέργεια φυσικής εξέτασης της βλάβης ή των βλαβών.
Καταστάσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση αποτελούν μορφές υπερκεράτωσης.

Η θεραπεία για τους τύλους συνήθως περιλαμβάνει την αποφυγή των επαναλαμβανόμενων ενεργειών που προκάλεσαν την ανάπτυξή τους. Μπορείτε να βοηθήσετε στην επίλυσή τους φορώντας σωστά προσαρμοσμένα παπούτσια, χρησιμοποιώντας προστατευτικά επιθέματα και λαμβάνοντας άλλα μέτρα αυτοφροντίδας.

Εάν ένας κάλλος ή κάλλος επιμένει ή γίνεται επώδυνος παρά τις προσπάθειες αυτοφροντίδας σας, οι ιατρικές θεραπείες μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση:

  • Κοπή της περίσσειας δέρματος,
  • φάρμακα για την αφαίρεση των κάλων,
  • φάρμακα για την αφαίρεση των κάλων.

Oι πιο συνήθεις οστεικές παραμορφώσεις των δακτύλων που προέρχονται από κληρονομικές ή επίκτητες παθήσεις (διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα) ή εξωγενείς παράγοντες (πίεση των παπουτσιών). Αποτέλεσμα η δημιουργία υπερκεράτωσης και κάλων στην άκρη των δακτύλων, στην ραχιαία επιφάνεια, ή κάτω απο τα μετατάρσια, με κυριότερα συμπτώματα τον πόνο. Συχνά δε έχουμε και παραμόρφωση των νυχιών, εξ΄αιτίας της παραμόρφωσης των οστών και της αλλαγής των ασκούμενων πιέσεων στις άκρες των δακτύλων.  Η πρώιμη παρέμβαση είναι συχνά το κλειδί για την πρόληψη των επιπλοκών και την επιτυχή αποκατάσταση.

  • Το Κότσι,
  • η Σφυροδακτυλία
  • και η Γαμψοδακτυλία

Η Ποδοθεραπεία είναι  εξειδικευμένη Θεραπευτική  φροντίδα και απευθύνεται σε άτομα με επιπλοκές λόγω παθήσεων και δυσλειτουργιών στα νύχια και στο δέρμα των ποδιών. Επιβάλετε ιδιαίτερα σε ευπαθής ομάδες όπως Διαβητικούς, Ψωριασικούς, Αιμοροφιλικούς, Ρευματοπαθείς ή άτομα που υποφέρουν απο πόνους που προέρχονται από κάλους,  εισφρύσεις νυχιών, φλεγμονές νυχιών κλπ, με  σύγχρονες τεχνικές φροντίδας σε μορφή συνεδρίας ή συστηματικής θεραπείας μέχρι την πλήρη αποκατάστασή του

Η διαδικασία που ακολουθούμε, περιλαμβάνει την διάγνωση και αξιολόγηση των προβλημάτων που καθορίζει και την καλύτερη μέθοδο θεραπείας.

Ονυχογρύπωση

Η ονυχογρύπωση είναι μια διαταραχή κατά την οποία τα νύχια κυρίως των μεγάλων δακτύλων των ποδιών, καθίστανται υπερτροφικά, παχιά, σκληρά, φαιοκίτρινα, με μεγάλη  αύξηση του μήκους, ελικοειδές σχήμα και βλαισότητα. H πάθηση αυτή μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη.

Στην περίπτωση της ονυχογρύπωσης δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία που να εγγυάται την ανάπτυξη υγιούς νυχιού. Συνήθως το νύχι αφαιρείται με χειρουργική επέμβαση 2 – 3 φορές, με την ελπίδα έκφυσης νέου υγιούς νυχιού

Ένα από τα πρώτα σημάδια ενός έλκους στο πόδι είναι η αποστράγγιση από το πόδι σας που μπορεί να λεκιάσει τις κάλτσες σας ή να διαρρεύσει στο παπούτσι σας. Το ασυνήθιστο πρήξιμο, ο ερεθισμός, η ερυθρότητα και οι οσμές από το ένα ή και τα δύο πόδια είναι επίσης συνήθη πρώιμα συμπτώματα.

Τα έλκη των ποδιών είναι μια συχνή επιπλοκή του διαβήτη που δεν αντιμετωπίζεται με μεθόδους όπως η διατροφή, η άσκηση και η θεραπεία με ινσουλίνη. Τα έλκη σχηματίζονται ως αποτέλεσμα της διάσπασης του δερματικού ιστού και της αποκάλυψης των στρωμάτων που βρίσκονται από κάτω.

Είναι πιο συνηθισμένα κάτω από τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας και τις μπάλες των ποδιών σας και μπορούν να επηρεάσουν τα πόδια σας μέχρι τα οστά.

Η μυρμηγκιά είναι ένα ακίνδυνο δερματικό εξόγκωμα, που εμφανίζεται συνήθως στα χέρια και στα πόδια. Οι συνηθισμένες μυρμηγκιές έχουν το σχήμα κουνουπιδιού  ή κάποιες άλλες παρουσιάζονται σαν μαύρες κουκίδες σε ένα λευκό πυρήνα.

Είναι ακίνδυνες, αλλά ιδιαίτερα μεταδοτικές και ενοχλητικές. Οι μυρμηγκιές που εμφανίζονται στο πέλμα, χρειάζεται η πείρα ενός ειδικού για να τις ξεχωρίσει, γιατί πολλές φορές συγχέονται με τους κάλους.

Η εμφάνιση μιας μυρμηγκιάς κυρίως στα πόδια μοιάζει με κάλο, υπερκεράτωση σε σχήμα κύκλου με ελαφρός κίτρινου ή καφέ χρώματος ενώ στα χέρια είναι πιο εξογκωμένη η σκλήρυνση λόγο απουσίας της πίεσης σε αντίθεση με την πελματιαία περιοχή.

Η μετάδοση του ιού γίνεται κυρίως με άμεση δερματική επαφή ή άγγιγμα υγρών επιφανειών όπως είναι τα ντους, οι πισίνες, τα γυμναστήρια κλπ..

Ονυχοφαγία

Η ονυχοφαγία είναι η συνήθεια που εμφανίζεται καταναγκαστικά σε ένα άτομο που τρώει νύχια, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα σωματικά προβλήματα τόσο στα νύχια όσο και στα δόντια, που κυμαίνονται από μολύνσεις έως παραμορφώσεις των δακτύλων.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν συνήθως δαγκώνουν τα δέκα νύχια τους εξίσου, στον ίδιο βαθμό. Το δάγκωμα των νυχιών προκαλεί το σπάσιμο της επιδερμίδας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μικροβιακές και ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις. Το σάλιο μπορεί επίσης να επηρεάσει το δέρμα. Σε πολλές περιπτώσεις, τα δάχτυλα μπορεί να παραμορφωθούν με σοβαρό τρόπο, επειδή όταν τα νύχια δαγκώνονται λαμβάνει χώρα η καταστροφή του στρώματος των νυχιών.